Mişcarea legionară a fost cea mai importantă grupare politică dintre cele două războaie mondiale care se revendica de la creştinism. Însă adepţii organizaţiei utilizau asasinatul ca armă politică.
La 24 iunie 1927, Corneliu Codreanu şi câţiva prieteni apropiaţi au fondat, la Iași, Legiunea „Arhanghelul Mihail“. Organizaţia promitea să lupte pentru „renaşterea“ României, bazându-se pe forţa naţiunii „subjugate“ de politicienii lacomi şi pe puterea credinţei în Dumnezeu. Codreanu a ales special ziua de 24 iunie, deoarece se prăznuia naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Denumirea organizaţiei avea de asemenea conotaţii creştine – legionarii pretindeau că erau slujitorii pământeni ai Sfântului Arhanghel Mihail.
Între luptă politică şi misticism
Corneliu Codreanu susţine în scrierile sale că fusese inspirat de arhanghelul Mihail să fondeze Mişcarea legionară. Evenimentul s-ar fi petrecut în toamna anului 1923, pe când se afla la închisoare. Fusese arestat împreună cu un grup de tineri naţionalişti, după ce pregătiseră în secret asasinarea unor demnitari. Aceştia erau acuzaţi că acordaseră drepturi politice evreilor, prin Constituţie. Grupul „complotiştilor“ a fost încarcerat la închisoarea Văcăreşti. Au obţinut dreptul ca în fiecare dimineaţă să se ducă la biserica închisorii. Codreanu susţine că pictura arhanghelului Mihail pe care a zărit-o acolo l-a călăuzit în lupta politică.
În urma procesului, „lotul“ Codreanu a fost achitat. Ulterior, „complotiştii“ au început munca de organizare a tineretului naţionalist. N-a existat niciun moment în activitatea lor în care să nu fie prezentă biserica, prin preoţi sau prin simboluri religioase.
După fondarea Legiunii „Arhanghelul Mihail“ în 1927, Corneliu Codreanu a redactat mai multe texte prin care expunea doctrina sa politică. În broşura „Cărticica şefului de cuib“, fondatorul mişcării sus