Orice IMM care doreste sa se dezvolte sau sa ramana competitiv pe piata are nevoie de finantare Avem statutul de tara membra a Uniunii Europene inca din 2007 si acest lucru inseamna, pe langa obligatiile pe care le avem (ex: de a contribui la bugetul comunitar prin plata de taxe) si o serie de beneficii, principalul fiind accesul la sume din bugetul Uniunii Europene prin fondurile nerambursabile. Cu plata taxelor suntem la zi. Ce facem insa cu dreptul de a beneficia de aceste fonduri?
Modul in care reusim sa utilizam eficient acesti bani tine pana la urma de pragmatismul fiecarei companii, care, pe baza informatiilor pe care le are la indemana, poate face o analiza comparativa foarte atenta privind costurile unei astfel de finantari raportate la costurile implicate de utilizarea celorlalte surse de finantare existente pe piata (banci, fonduri de investitii etc.)
Ce informatii concrete avem despre fondurile europene pentru investitiile private si de unde pornim cand vrem sa alegem cea mai buna solutie de finantare?
In primul rand, incep cu precizarea ca nu orice tip de activitate sau investitie poate sa beneficieze de fonduri europene nerambursabile. Intotdeauna exista niste conditii de calificare/eligibilitate, diferite de la un program de finantare la altul, in care, finantatorul pur si simplu bifeaza, cu da/nu, situatia concreta a intreprinderii. Criterii precum: profit in ultimul an financiar incheiat, lipsa datoriilor la stat, un anumit cod CAEN sunt printre cele mai frecvente conditii initiale de eligibilitate impuse.
Un alt aspect important pentru ca proiectul sa fie viabil atat la depunere cat si ulterior, pe parcursul implementarii, este sustenabilitatea financiara a companiei sau cash-flow-ul. Companiile trebuie sa aiba o situatie financiara stabila, astfel incat sa poata asigura partea de co-finantare a cheltuielilor, dar si sa