Remedii rapide, preparate după metode străvechi
RĂCEALA ŞI GRIPA
Ceaiurile sunt incluse obligatoriu în tratamentul pentru răceală şi gripă, deoarece, pe lângă acţiunea terapeutică a plantelor, hidratează organismul, ajutându-l să recupereze cantitatea de lichid pierdută prin transpiraţie. Preparate dintr-o singură plantă sau combinând mai multe medicamente din farmacia verde, băuturile medicinale au efecte de o eficienţă surprinzătoare.
Infuzie din coajă de salcie albă
Calităţile sale terapeutice se datorează faptului că scoarţa salciei este o bogată sursă de salicină. Odată ce a fost asimilată de organism, salicina se transformă în acid salicilic, principiul activ din aspirina sintetică.
Prepararea ceaiului: Peste 10 g plantă uscată şi mărunţită (poate fi achiziţionată din farmacii sau din magazinele cu produse naturiste) se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se bea cât mai fierbinte. Sunt recomandate 3 căni pe zi.
Precizarea farmacistului: "Coaja de salcie sau «aspirina vegetală» este mai eficientă decât echivalentul ei sintetic. Acţiunea salicilinei naturale este ajutată de alte principii active, cum ar fi taninurile, sărurile minerale şi vitaminele, aşa numiţii fitocomplecşi. Mai mult, ceaiul din coajă de salcie nu generează efectele secundare specifice aspirinei din comerţ, principala problemă a medicamentului industrial fiind iritarea mucoasei gastrice.”
Contraindicaţii: Preparatele din coajă de salcie sunt interzise persoanelor alergice la acidul salicilic, celor care suferă de deficienţe renale sau de astm bronşic.
Ceai din cătină şi miere
Se amestecă 40 g pulbere de cătină (aproximativ 5 linguri) cu 20 g miere (o lingură). Peste mixtura omogenizată se toarnă un litru de apă şi se pune la fiert. După ce a dat în clocot, preparatul se