Comuniştii moldoveni trebuie să se lepede de trecutul ruşinos şi să renunţe la seceră şi ciocan, crede disidentul Nicolae Dragoş. Fost deţinut politic şi autor al unor monografii, el susţine că în Republica Moldova nu există încă democraţie.
Profesor de matematică în Sudul Basarabiei, Nicolae Dragoş a vrut să fondeze în anii '60 un partid de alternativă celui comunist - Uniunea Democratică a Socialiştilor. La 80 de ani ai săi, disidentul îşi aminteşte în detalii cum a încercat să aducă pluralismul politic în URSS.
A format un grup clandestin de circa 20 de persoane, a amenajat o tipografie în apartamentul său din Serpnevo şi a difuzat peste 1.000 de exemplare a manifestului viitorului partid. Proclamaţia intitulată „Adevăr pentru popor" a ajuns prin poştă la sute de adrese din 20 de oraşe ale URSS, de la Odesa până la Ural. Potrivit anchetatorilor, declaraţia chema la luptă împotriva PCUS şi a statului sovietic, defăima orânduirea socialistă, cerea instaurarea democraţiei şi alegeri libere.
„ADEVĂR PENTRU POPOR"
„Scriam acolo că în URSS nu este puterea proletariatului, ci dictatura PCUS, care duce la cultul personalităţii lui Stalin, de aceea trebuie înlăturată. Comunismul ca ideologie este o iluzie, nu are nimic ştiinţific. Am citit opera lui Marx şi, ca matematician, n-am găsit logică acolo. E plină de contradicţii. Atunci m-am dezis de marxism-leninism, deşi am fost nevoit să-l învăţ la facultate", povesteşte bărbatul.
La scurt timp, în mai 1964, este arestat şi trimis pe şapte ani într-un gulag din Mordovia pentru activitate antisovietică.
PROBE LA DOSAR, PIESE DE MUZEU
Timp de 20 de ani după destrămarea URSS, Nicolae Dragoş s-a zbătut să-şi vadă dosarul de la KGB. Pentru ca exemplul grupului pe care-l conducea să nu fie urmat şi de alţii, cazul a fost declarat strict secret pentru 75 de ani şi a rămas necunoscut până în 2