Ion Pribeagu s-a nascut la 27 octombrie 1887 in targul moldovenesc Sulita-Botosani si inca din anii tineretii s-a impus ca unul dintre cei mai valorosi scriitori de umor. Pe vremea lui erau la moda ,,cronicile rimate". Se facea haz de necaz in versuri sprintare scrise in stil popular. Primele cronici rimate le-a semnat cu pseudonime diferite (Sachi Disperatu, Vasile Isprava, Vasile Gaina, Ion Palavra etc).Ion Pribeagu a debutat editorial in 1914, cu volumul ,,Varfuri de spada". Talentul acestui autor, ,,mic de statura, dar voinic in umor” si-a pus stampila consacrarii depline in 1934 prin volumul "Strofe strengare", dar si prin textele pe care le-a scris pentru spectacolele lui Constantin Tanase.
La varsta de 75 de ani, Isac Lazarovici (Ion Pribeagu), in dorinta de a-si trai ultimii ani alaturi de unicul fiu aflat in Israel, Ion Pribeagu a scris o "Petitie netimbrata", plina de umor, adresandu-se astfel conducatorului tarii, Gheorghiu-Dej: ,,Iata care e pricina:/ Am un fiu in Palestina/ O podoaba de flacau/ Singurul baiat al meu/ Si ne-asteapta cu ardoare.../ Am si viza de intrare/ Am depus actele toate/ Am bilet de sanatate/ Si fotografii recente/ Cazierul cu amprente/ Plus biletul de vaccin/ Ca n-am fost supus strain/ Note bune la purtare/ Ordinul de concentrare/ Act de nastere al lui tata/ de la Fisc pe cinci ani plata/ O dovada si-un extract/ Cum ca n-am facut export/ Si-mi lipseste doar un act/ Unul singur: Pasaport!
Dupa emigrarea in Israel, Ion Pribeagu a mai trait 9 ani (pana in 1971), in timpul carora a sustinut saptamanal ,,Cronica rimata” a cotidianului ,,Viata Noastra” din Tel Aviv, ffind si autorul a catorva spectacole de revista. Postum, i-au aparut in Israel volumele TREANCA-FLEANCA, MERE ACRE si IMPERTINENTE. Temele umorului lui Ion Pribeagu sunt foarte variante, de la cele politice la sociale, de la critica comportarii in societate, p