Pomicultorii, viticultorii şi cultivatorii de cereale sau cartofi vor fi obligaţi să-şi declare profiturile. „Vom umbla pe la Fisc în loc să lucrăm pământul“, spun liderii acestora.
Persoanele fizice care obţin venituri din diverse activităţi agricole nu ţin contabilitate şi nu pot să emită facturi din care să rezulte ce venituri au realizat. Cu atât mai puţin ce profituri au obţinut.
Această situaţie se va schimba cât de curând, pentru că în Codul fiscal a fost introdusă o prevedere nouă, în baza căreia contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură „au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual“.
Noua prevedere este văzută ca fiind benefică de către cultivatorii care lucrează în regim de persoană juridică – şi care, desigur, calculează şi plătesc anual impozit pe profit ca orice firmă. Ei spun că, astfel, ar putea scăpa de concurenţa neloială practicată de evazioniştii care ies pe piaţă cu producţii mari realizate în regie proprie. Dar, pe de altă parte, micii cultivatori care lucrează pământul doar pentru autoconsum şi care ies pe piaţă cu cantităţi neglijabile de marfă vor dispărea, neputând să facă faţă concurenţei şi regimului fiscal.
Adio, cartofi româneşti!
„Practic, fermierii particulari vor fi nevoiţi să ţină contabilitate în partidă simplă (n.n.- doar cu facturi şi chitanţe) şi să completeze tot felul de formulare – ei, cum poţi să-i ceri asta lui badea Gheorghe, din câmp, care poate nu cunoaşte regulile contabile? Înainte de introducerea impozitului pe profitul agricol trebuia gândită o formulă mai accesibilă“, ne-a declarat Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor. El spune că au avut loc mai multe discuţii la nivelul Ministerului Agriculturii referitor la această formulă simplificată, dar deocamdată nu s-au