S-a incetatenit ideea ca inventatorii sunt oameni care cunosc mult, muncesc enorm si studiaza non-stop. In parte este adevarat. Marele inventator Thomas Edison spunea ca succesul cere multa munca si multa rabdare. Intr-adevar, Edison muncea mult.
Dar exista si cazuri cand inventiile apar in urma unor situatii intamplatoare, iar inventatorului nici prin cap nu-i trece care va fi rezultatul final, ce ii va aduce celebritatea si-l va consacra definitiv, noteaza Kabanik.
Viagra
Inventatorului celebrelor pilule albastre era un simplu angajat al companiei de produse farmaceutice Pfizer si primise sarcina sa studieze crearea unui produs pentru combaterea anginei pectorale.
Produsul pe care l-a prezentat companiei s-a dovedit insa putin eficace, administrarea lui nu combatea decat in mica masura angina pectorala, dar, in schimb, avea un nedorit efect secundar (cel putin la acea vreme): provoca, pe neasteptate, erectia.
Compania ar fi renuntat la teste, dar cercetatorul si-a dat seama ca erectia aparuta din senin este un efect mai spectaculos decat combaterea anginei pectorale.
A reluat testele, iar in anul 1998, Admnistratia pentru supravegherea calitatii medicamentelor a aprobat comercializarea produsului. De atunci, se vinde non-stop in intreaga lume, cu succes.
Inoxul
Metalurgistul englez Harry Brearly era angajat intr-o fabrica de armament si primise insarcinarea sa imbunatateasca pe cat posibil calitatea otelului, pentru ca acesta sa reziste mai bine la temperaturile inalte, in timpul bombardamentelor.
Tot incercand diferite combinatii, a creat o structura in componenta careia intra 12,8% carbon si 0,24% crom. Acest otel rezista bine la temperaturi inalte, dar mai avea o calitate: nu ruginea.
Primele sarje le-a produs intr-un cuptor electric cu arc, la 1