Un interviu cu Anne Applebaum pe marginea unei noi cărți a ziaristei americane.
Intr-o mult așteptată carte de istorie ce urmează să apară săptămîna aceasta, Anne Applebaum, ziaristă și autoare americană, descrie pe baza unor relatări de primă mînă și a unor materiale de arhivă inedite felul în care Kremlinul și-a instaurat hegemonia asupra Europei de Est după sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Volumul, intitulat „Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe, 1944-1956/Cortina de Fier. Zdrobirea Europei de Răsărit, 1944-1956) explorează distrugerea instituțiilor locale, crimele, campaniile de terorizare și manevrele tactice care au permis Moscovei să instituie un sistem de control ce a durat timp de decenii. Applebaum, a cărei carte anterioară, o istorie a Gulagului sovietic, a fost distinsă cu Premiul Pullizer, a discutat noul ei volum cu Vladimir Dubinsky, corespondent al Serviciului rusesc al RFE/RL.
Europa Liberă: Cartea Dvs. se concentrează pe trei țări: Germania răsăriteană, Ungaria și Polonia. De ce le-ați ales în mod special pe acestea?
Anne Applebaum în studioul Europei Libere la Praga în 2008 x Anne Applebaum în studioul Europei Libere la Praga în 2008 Anne Applebaum: „Le-am ales din motivul precis că sînt foarte diferite și că au trăit experiențe deosebit de diferite în cursul războiului. Germania, în mod evident, a fost Germania nazistă, Ungaria a fost o țară cumva la mijloc, o aliată a lui Hitler, uneori fericită, alteori nefericită, iar Polonia, în mod evident, a fost o țară aliată și activ implicată în lupta împotriva lui Hitler.
Prin urmare, este vorba despre trei țări cu istorii recente diferite, iar ceea ce m-a interesat a fost faptul că, în ciuda acestor diferențe culturale, în ciuda diferențelor de ordin lingvistic, a istoriei lor în jurul anului 1950, privite din afară, ele apar foarte