Japonia, a treia economie ca mărime la nivel mondial, a devenit cel mai recent exemplu al durităţii conflictelor comerciale cu China, după ce exporturile i-au scăzut în septembrie cu 10% în ritm anualizat. Aceasta este cel mai mare declin al exporturilor înregistrat după seismul devastator din martie 2011. Livrările către China s-au prăbuşit cu 14%.
Deficitul comercial al Japoniei s-a situat la 7,2 miliarde dolari în septembrie, cel mai mare pentru această lună din ultimii cel puţin 30 de ani, cu 3,5 miliarde dolari peste cel înregistrat cu un an înainte, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, scrie BusinessWeek.
De când a izbucnit, la începutul lunii septembrie, disputa teritorială dintre Japonia şi China privind insule Senkaku din Marea Chinei de Est, relaţiile comerciale dintre cele mai mari economii din Asia s-au deteriorat, iar reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi că din această cauză încetinirea creşterii economice la nivel mondial ar putea fi mai severă decât s-a anticipat.
Beijingul este acuzat că încurajează proteste xenofobe privitoare la insulele Senkaku, pe care le revendică încă din anii 1970 în pofida unui acord care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial şi prin care sunt cedate Japoniei. Protestele din septembrie au degenerat în violenţe îndreptate împotriva uzinelor şi magazinelor japoneze după ce guvernul de la Tokio a achiziţionat teritoriile de la un proprietar privat. Companiile nipone au reacţionat boicotării produselor lor prin anularea planurilor de investiţii în fabricile şi echipamentul subsidiarelor din China.
Lupta comercială a Chinei cu UE
China are dispute comerciale şi cu UE. Acestea au luat amploare în septembrie, când Bruxellesul a deschis cea mai mare anchetă comercială a CE după ce companiile europene au acuzat China că zdrobeşte concurenţa din Europa exportând aici panouri solare la preţuri s