Guvernul va aloca spitalelor fonduri necesare funcţionării până la sfârşitul anului şi stingerii datoriilor. La împărţirea banilor, vor avea însă prioritate marile unităţi sanitare Sursa: EVZ
După ce săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a băgat frica în bolnavi anunţând că nu mai sunt bani pentru spitale până la sfârşitul anului, autorităţile au anunţat, ieri, că s-a găsit finanţare, însă nu pentru toată lumea. La rectificarea bugetară, vor fi avantajate spitalele mari.
„La finanţare vor avea prioritate unităţile sanitare regionale şi cele din zonele unde se rezolvă cazurile complexe”, a anunţat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. La pachet cu banii care vor asigurara funcţionarea spitalelor, vor veni şi fonduri pentru plata datoriilor, întrucât potrivit unei ordonanţe de urgenţă de la Ministerul de Finanţe, nicio instituţie publică nu va mai primi fonduri la rectificare, dacă nu este cu datoriile la zi. Restanţele spitalelor ajung, în prezent, la 170 milioane lei.
Bolnavii din provincie sunt discriminaţi
Soluţia este bună pe o perioadă scurtă, însă pe termen lung poate genera haos, cred reprezentanţii pacienţilor. Riscul ar fi ca în spitalele mari să ajungă şi cazuri minore, lucu ce ar încărca inutil factura unităţilor. „Atât timp cât e o soluţie de avarie, mi se pare o măsură onestă. Spitalele de provincie nu prea rezolvă cazuri complicate, dar încasează bani întocmai.
Un spital mare ia pentru un caz rezolvat 1.700 de lei, pe când unul mic, 1.500, o diferenţă mică. Pe de altă parte, nu poţi cere performanţă Spitalului din Alexandria, să zicem, în care nu s-a mai investit de ani de zile. Spitalele mici pot trata însă cazuri mai puţin grave, pentru a nu încărca spitalele mari”, atrage atenţia Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.