Consiliul Local a adoptat marţi, în ciuda celor zece voturi "abţinere" exprimate de reprezentanţii UDMR şi PDL, Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public şi privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiu. Conform normativului, deţinătorul oricărui câine cu vârsta peste şase luni este obligat să îl sterilizeze.
Potrivit regulamentului, vor fi exceptaţi de la sterilizare câinii pentru care operaţia reprezintă un risc major, lucru care trebuie certificat de un medic veterinar, câinii utilitari folosiţi de nevăzători sau persoanele cu handicap şi câinii de rasă destinaţi reproducerii controlate, pentru care deţinătorul poate prezenta carnet Pedigree.
Orădenii care nu doresc să îşi sterilizeze patrupedul din considerente personale vor plăti o taxă de 100 lei pe câine anual. Sumele colectate vor fi folosite pentru întreţinerea animalelor din adăpostul Primăriei pentru câini fără stăpân şi delimitarea unor zone de pe domeniul public cu destinaţia "loc special pentru câini".
Deţinătorii câinilor nesterilizaţi sunt obligaţi să îşi însoţească şi supravegheze patrupedul în permanenţă pentru a evita reproducerea. În cazul femelelor, proprietarii vor trebui să prezinte o adeverinţă de la medicul veterinar din care să rezulte dacă au avut sau nu pui în acel an. Dacă animalul a avut pui, deţinătorul va trebui să prezinte o evidenţă a acestora.
De asemenea, proprietarii patrupedelor vor trebui să le microcipeze. Numărul unic de indentificare a animalului reprezentat de microcip va fi înscris în carnetul de sănătate al câinelui şi va fi transmis de către medicul veterinar într-o bază de date a Primăriei.
În cazul în care câinii microcipaţi se vor pierde de stăpân, aceştia vor putea fi identificaţi prin scanarea microcipului de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau angajaţii Administraţiei