O parolă spartă sau furată poate facilita accesul la orice detaliu legat de utilizator – de la fotografii, până la datele cardurilor de credit. De aceea, este recomandat ca parolele utilizate pentru accesarea serviciilor online să fie complexe.
De asemenea, este important să nu se utilizeze aceeaşi parolă pentru mai multe servicii, deoarece se pot pierde nu doar informaţii importante, ci chiar controlul asupra identităţii "online", în cazul reţelelor sociale.
Un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab în 25 de ţări relevă că riscurile legate de folosirea parolelor simple nu sunt conştientizate pe deplin de către utilizatori, iar 34% dintre aceştia sunt expuşi.
Parolele includ data naşterii (17%), al doilea prenume (10%) sau numele animalului de companie (9%). În plus, 8% dintre cei intervievaţi utilizează combinaţii simple de cifre precum "123456", sau altele asemănătoare, iar 5% dintre respondenţi folosesc pur şi simplu cuvântul password.
O altă problemă care este adeseori trecută cu vederea este utilizarea repetată a unei parole. Teoretic, aceasta practică este utilă pentru a evita uitarea parolelor.
În realitate, dacă parola universală este compromisă, infractorii au cale liberă în accesarea diverselor conturi, servicii sau programe