Traian Tache este medic rezident pe specialitatea Medicină internă în clinica medicală II a Spitalului Judeţean Constanţa. A absolvit anul trecut Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii „Ovidius". Pentru Traian, primul an de rezidenţiat reprezintă o adevărată provocare. Îşi face cu pasiune meseria. Doctorul pendulează în ţară şi între perspectiva unui viitor sumbru şi speranţa că se va schimba ceva în sistem.
Cum au fost anii studenţiei?
La început a fost mai greu, a fost impactul trecerii de la liceu la facultate, unde atât profesorii, cât şi colectivul, nu prea sunt la fel de permisivi. Problema cu absenţele s-a pus şi în liceu, doar că la facultate era problema că trebuia să le plăteşti şi nu prea îţi permitea buzunarul să lipseşti. În schimb, am avut norocul de un colectiv de colegi extraordinari. Am fost şi am rămas nişte prieteni foarte buni. La fel, am avut parte de nişte profesori şi îndrumători de ani foarte buni care au ştiut să ne arate şi cum să ne înveţe, cum să ne păstreze interesul pentru medicină, pentru că au fost, din păcate, şi colegi de-ai noştri care au renunţat la studii în anii care au urmat.
Cum a fost examenul de rezidenţiat?
Examenul a fost greu. Din punctul meu de vedere, nu cred că reprezintă o examinare corectă. Nu cred că viitorul unui absolvent al Facultăţii de Medicină trebuie să fie stabilit în urma unei evaluări tip grilă. Eu personal am fost dezavantajat din punct de vedere al acestei modalităţi de examinare. Cred că trebuie să fie un examen format din mai multe probe care să îţi solicite inteligenţa, gândirea, aptitudinile. În Germania se dă sub formă de interviu. În Spania, grilă şi mai mule probleme clinice.
Eşti mulţumit de salariul de rezident?
Sunt nemulţumit de mai multe lucruri, nu doar de salariu. Dar dacă aţi adus în discuţie salariul, ei bine, nu sunt mulţu