Ce se întâmplă atunci când sunetele invadează privirea? Instalaţia multisenzorială „Rebecca. File” explorează transgresia de la roman la partitura muzicală, de la scenă la microfonul de radio; şi de aici, la provocarea aiurart. „Rebecca. File” propune o experienţă complexă, unde invizibilul compune imagini, pornind de la un personaj niciodată descifrat – Rebecca de Winter.
Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 14 noiembrie, la Galeria Aiurart (strada Lirei 21), iar artiştii responsabili pentru inedita expoziţie sunt: Ilinca Stihi, Andrei Popovici, Mihnea Chelariu, George Marcu, iar fotografiile sunt semnate de Valentina Beleavschi, George Dăscălescu, Mircea Gheorghe. Curatorii sunt Andrei Popov, Eugenia Anca Rotescu.
Rebecca este una din cele mai celebre prezenţe absente din cultura universală. Femeia - Cu defecte şi calităţi exacerbate, fără corp si fără chip, căci nicio imagine picturală sau fotografică nu i-ar fi putut surprinde vreodată esenţa (ni se dă a înţelege). Dispărută violent din lumea materială, Rebecca locuieşte însă perpetuu în mentalul apropiaţilor săi şi al celor care, de o manieră sau de alta, au avut vreodată de-a face cu ea. Dincolo de orice altceva, tocmai această absenţă o face iubită, detestată, cautată, o enigmă fără soluție unică.
În 2011, la Bucuresti, regizorul româno-maghiar, Attila Béres, îi reteatralizează povestea muzicală – punând-o sub o lumină cu totul neaşteptată – într-un spectacol care „îndrăzneşte să ducă emoţia până la capăt”, după spusele compozitorului Sylvester Lévay. Realizat în parteneriat cu Teatrul de Operetă si Musical din Budapesta, spectacolul de la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” este cea de a cincea producţie mondială a musicalului „Rebecca”, devenind în scurt timp unul dintre cele mai mari succese ale teatrului din capitala română.
Timp de aproape trei săptămâni, am urmărit ulti