Nimeni n-ar vrea sa raceasca, dar schimbarea vremii si diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte aduc cu sine si asemenea neplaceri. Nu te grabi inspre farmacie, pentru ca in camara sau in bufetul din bucatarie ai leacuri de exceptie, care sa te puna rapid pe picioare.
Daca faci febra usoara, ai dureri in gat si-ti curge nasul si, in general, ai o stare de moleseala, trebuie sa stii ca toate acestea sunt simptome tipice racelii si cel mai indicat ar fi sa nu iesi din casa doua-trei zile, timp in care sa te ingrijesti, sa nu ajungi sa faci complicatii.
Cele mai importante, in aceasta perioada, sunt ceaiurile - de tei, macese, fructe de padure - care se beau calde, nu fierbinti, cu multa lamaie si, de regula, indulcite cu miere de albine.
La noi, la romani, inca mai persista ideea ca beau ceai numai bolnavii. Nu trebuie sa astepti sa te imbolnavesti ca sa bei una-doua cesti de ceai pe zi. Acum, ca vremea s-a racit, bea zilnic una, doua cani de ceai de fructe de padure, cald si indulcit cu putina miere de albine. Este un energizant excelent. La fel de bun este si ceaiul de busuioc sau de cimbrisor.
Limonada se poate prepara in casa, din apa plata sau de izvor si zeama de lamaie si se bea la temperatura camerei. De asemenea, o bautura energizanta din citrice, grapefruit, portocale si lamai, la fel, preparata in casa, este extrem de utila daca ai racit.
Daca esti racit, evita bauturile carbogazoase dulci, sucurile din comert, dar si apa minerala deoarece fac rau la gat si intarzie vindecarea. Bea apa plata sau de izvor la temparatura camerei.
Consuma ceapa si usturoi care au proprietati antimicrobiene, detoxifica organismul si actioneaza ca niste antioxidanti foarte puternici, stimuland sistemul imunitar si reducand inflamatiile. Alege ceapa rosie si usturoiul romanesc. Le gasesti in piata,