Cu o lună şi jumătate înaintea alegerilor legislative din 9 decembrie "perechile" în colegiile uninominale încep să prindă contur şi am putea asista la câteva meciuri tari. Întrebarea alegerilor este cu cât va câştiga USL-ul.
În general însă candidaţii cu notorietate au evitat să intre într-o confruntare directă în colegii. Asta nu va face lupta mai puţin vie. Din opoziţie, PDL are mai mult timp de campanie. De la putere, USL va "delega" unele atribuţii ministeriale. Vicepremierul Florin Georgescu a primit însărcinarea să asigure "permanenţa" la Guvern câtă vreme premierul Victor Ponta va fi plecat în campanie. Toţi liderii USL se vor implica, indiferent ce funcţii deţin. Nu mai puţin de 14 miniştri candidează în alegeri.
"Am discutat despre programul de campanie electorală la care vom participa indiferent de funcţiile pe care le ocupăm din punct de vedere instituţional. (...) Important este că eu voi participa bineînţeles la campanie, dar viceprim-ministrul Florin Georgescu nu candidează şi asigură non-stop când sunt eu plecat activitatea guvernamentală", a arătat ieri Ponta, citat de Mediafax.
La nivelul fiecărui minister există cel puţin un secretar de stat care a fost deja stabilit şi care va fi tot timpul în minister în perioada de campanie electorală, mai spune Ponta.
USL şi-a definitivat lista candidaţilor, iar ARD (Alianţa România Dreaptă care cuprinde PDL, Forţa Civică, partidul lui Răzvan Ungureanu, şi PNŢCD) este pe ultima sută de metri cu acest demers.
Liderii partidelor şi-au ales colegiile, dar, în unele cazuri, cum este chiar al premierului Victor Ponta care candidează la Camera Deputaţilor în colegiul 6 din Gorj, contracandidaţii întârzie să apară, aşa cum se întâmplă şi în cazul lui Crin Antonescu care candidează în colegiul senatorial 5 Bucureşti. Explicaţia este că o as