Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că a rezolvat problema finanţării spitalelor din ultimele două luni ale anului
Însă, problemele legate de fonduri sunt mult mai grave, întrucât aceste unităţi sanitare vor continua să acumuleze datorii
Dobre (Palmed): Problema datoriilor şi cea a arieratelor nu se vor rezolva niciodată dacă nu sunt analizate cauzele care determină apariţia lor
Cu toate că Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că a găsit, împreună cu CNAS, soluţii pentru finanţarea spitalelor, în ultimele două luni ale anului, specialiştii din industrie spun că aceste soluţii nu rezovă problemele legate de bani ale acestor unităţi sanitare.
"Problema datoriilor şi cea a arieratelor nu se vor rezolva niciodată dacă nu sunt analizate cauzele care determină apariţia lor", a declarat, pentru Curierul Naţional, Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice - Palmed.
Acesta ne-a explicat că în cazul spitalelor fondul de salarizare reprezintă 70% din totalul bugetelor de cheltuieli şi că schema de personal cuprinde o treime personal medical şi două treimi personal nemedical. "De unde să ai bani pentru medicamente, pentru consumabile sau pentru analize când 70% din bani se duc către salarii? 70% este cam mult, la privat fondul de salarii este de 30% şi spitalele private se descurcă destul de bine", a afirmat Eduard Dobre.
Dobre: Pacienţii plătesc tot, iar spitalele continuă să facă arierate
Directorul executiv al Patronatului ne-a mai spus că trebuie văzut că trebuie făcută o analiză a modului în care spitalele cheltuie bani, mai ales că pacienţii internaţi vin cu medicamente de acasă şi mai plătesc şi unele analizele. "Tu ca pacient trebuie să plăteşti tot, iar spitalele continuă să facă arierate", a declarat acesta.
Potrivit unui comunicat de presă transmis ier