Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, afirmă că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene şi maritime, iar până la sfârşitul anului viitor va exista "cu siguranţă" o decizie privind şi frontierele terestre.
"Noi facem lobby şi sunt convins că anul viitor vom fi deja parte a zonei Schengen - mai precis după planul Franţei şi Germaniei, într-o primă fază se va începe cu frontierele maritime şi aeriene. Până la sfârşitul anului viitor vom avea cu siguranţă o decizie şi pentru frontierele terestre", a declarat Corlăţean, într-un interviu acordat luni publicaţiei austriece Die Presse.
Întrebat dacă România va protesta atunci când ţări ca Olanda vor continua să încerce să blocheze aderarea României la zona Schengen, Corlăţean a explicat că România îndeplineşte criteriile tehnice de aderare de peste un an şi jumătate. "Am fost şi suntem foarte cooperanţi în această privinţă, am investit peste un miliard de euro din fonduri europene şi propriile noastre resurse bugetare pentru tehnologia necesară. Din acest punct de vedere am făcut deja totul. Din diverse motive politice, decizia (de aderare n.r.) a fost amânată", a afirmat ministrul de Externe.
Totodată, el a menţionat că experţii români participă deja la misiunile Frontex de la frontiera de sud a UE, "unde sunt cu adevărat problemele", nu de-a lungul frontierei estice.
Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două ?ări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul acestui an.
De asemenea, mai mulţi oficiali ge