România a intrat nepregatita in Uniunea Europeana este concluzia comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule
România a intrat nepregatita in Uniunea Europeana este concluzia comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, unul dintre foarte putinii oficiali de la Bruxelles care a indraznit sa spuna direct acest lucru.
Acest lucru inseamna ca institutiile democratice nu erau suficient dezvoltate, ca justitia nu era inca pe picioarele ei, că politicul era prioritar in aproape orice domeniu si ca exista o oligarhie bazata pe structurile politice. Lucrurile au ramas relative neschimbate intre timp, cu exceptia faptului ca Parchetul anticoruptie a inceput sa functioneze independent, că Parchetul general a avut curaj sa inceapat anchete complicate si că instantele juridice au dat sentinte la condamnare pentru oameni extrem de infleunti, precum fostul premier Adrian Nastase.
Dar, cu toate ca aceste instituții juridice au inregistrat progrese, România nu a cunoscut un proces paralel de modernizare, iar fondurile europene nu au putut fi folosite pentru progresul tarii. Lipseste in continuare o autoritate central de gestionare a acestor fonduri care sa aiba un sprijin politic consistent si sa fie cu adevarat utile. In România, insa, fondurile europene au luat locul privatizarilor facute pe ochi frumosi și aceeasi elita care s-a imbogatit dupa 1989 a stiut si cum sa profite de acesti bani.
Coruptia si neregulile din economie nu au fost inca stirpite, de aceea s-a ajuns la situatia atipica in care in una din cele egalitariste tari din lume, potrivit politologului britanic Tom Gallagher, 300 de oameni controleaza in jur de 30% din Produsul Intern Brut.
România a devenit membra a Uniunii Europene in 2007, dar sistemul democratic al tarii a involuat in mai multe domenii, astfel de pilda accesul la surse alternative de