Un studiu scoate în evidenţă faptul că peste două treimi dintre managerii români se supraestimează şi au un comportament agresiv şi manipulator faţă de subalterni, trăsături care, de cele mai multe ori, conduc la ineficienţă. 67% din cei 384 de lideri români testaţi aveau încredere excesivă în forţele proprii, îşi ignorau punctele slabe şi erau percepuţi ca aroganţi. Studiul a urmat o metodologie folosită în toată lumea – instrumentele Hogan de diagnoză a personalităţii. Astfel, 7 din 10 şefi prezintă un risc sporit de ineficienţă, având un comportament deviant care conduce la eşec managerial.
Majoritatea şefilor testaţi cumulau însă cel puţin două tipuri de comportament ineficient. Cei mai mulţi s-au dovedit aroganţi şi, exagerându-şi propriile calităţi, sunt tentaţi de a lua decizii de capul lor, întrucât îi consideră pe ceilalţi inferiori. Problemele de personalitate ale şefilor se reflectă direct în rezultatele firmei sau departamentului pe care-l conduc – de la imagine până la performanţe şi profit. După aprecierea americanilor, înainte de criză, media pierderilor produse din cauza acestor lideri care nu ştiau să gestioneze relaţiile cu subalternii, clienţii şi partenerii putea costa o firmă, în medie, 2,7 milioane de dolari.
S-au întâlnit adesea astfel de personaje şi, în majoritatea cazurilor, atunci când organizaţiile au probleme, acestea apar din cauza personalităţii şefilor. „Am văzut chiar şi falimente provocate de astfel de directori”, spune George Butunoiu, cunoscut „head hunter” din România. Riscurile financiare provocate de şefii cu probleme de personalitate sunt mai reduse în cazul multinaţionalelor, susţine specialistul, întrucât în astfel de companii se lucrează foarte mult cu proceduri şi, prin urmare, nu se iau decizii subiective. Studiul, realizat pe 284 de persoane, cu o medie de vârstă de 34 de ani, a scos în evidenţă că