Procurorul Viorica Stoica lucrează la Parchetului General - Secţia de Urmărire Penal şi candidează acum la funcţia de procuror general şi procuror şef al DNA. A intrat în magistratură în 1992 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, iar în 2005 a încercat să-l audieze pe Traian Băsescu.
Într-un interviu pentru gândul recunoaşte că este prietenă de 14 ani cu europarlamentarul PSD Corina Creţu şi spune că, pentru "a fi magistrat, trebuie să ai chemare, să ai har".
Mai mult, Stoica susţine că din postura de procuror general îi va determina pe politicieni să înţeleagă că magistraţii trebuie să fie independenţi.
gândul: De ce doriţi să ocupaţi funcţia de procuror general ?
Viorica Stoica: Pentru că am suficientă experienţă profesională necesară pentru a îndrepta anumite lucruri sau pentru a le desăvărşi pe cele bune. Când vorbesc de experienţă profesională nu mă refer numai la ştiinţa de carte. Experienţa profesională presupune, pe lângă cunoaşterea legii, un cumul de aptitudini,cunoştinţe de psihologie judiciară, logică juridică, cunoştinţe de criminologie şi cultură generală. Magistratul trebuie să îţi inspire încredere şi nu frică, chiar dacă ai greşit. Din punctul meu de vedere pentru a fi magistrat trebuie să ai chemare, să ai har!
gândul: Dupa cum aţi văzut, procurorul general, pe lângă atribuţiile de management, este şi ţinta criticilor mediului politic. Cum veţi reacţiona dacă lideri ai partidelor vă vor acuza de partizanat politic?
Viorica Stoica: Nu mă vor acuza. Obiectivele si măsurile pe care le voi propune ii vor determina să înţeleagă faptul că procurorul este un magistrat independent (şi sunt convinsă că acest lucru ii va bucura).
gândul: Parchetul General a fost lăudat în rapoartele pe Justiţie. În viziunea dumneavoastră, care sunt punctele slabe ale activităţii Ministerului Public?
Viorica Stoica: