Parlamentul rus a adoptat marţi în ultima lectură o lege care extinde definiţia înaltei trădări, un lucru pe care activişti în domeniul apărării drepturilor omului îl denunţă drept un nou atac la adresa opoziţiei, relatează AFP.
Conform noii legi, înalta trădare nu constă doar în a transmite informaţii secrete unor guverne străine, ci şi în furnizarea de consultanţă sau ajutor financiar, spre exemplu unor organizaţii internaţionale, în cazul în care acestea sunt implicate în "activităţi îndreptate împotriva securităţii Ruisiei".
Până în prezent, legislaţia în vigoare referitoare la această problemă nu menţiona organizaţii internaţionale şi se aplica doar activităţilor care afectează "securitatea externă".
Noua lege prevede, de asemenea, o nouă infracţiune, pasibilă de o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, şi anume cea de a primi secrete de stat prin mijloace ilegale.
Unii activişti în domeniul drepturilor omului şi avocaţi şi-au exprimat temerea că împărtăşirea de informaţii cu organizaţii nonguvernamentale (ONG) internaţionale ca Amnesty International (AI) sau chiar recurgerea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va putea fi susceptibilă să constituie o infracţiune de înaltă trădare.
Partidul liberal Iabloko a apreciat marţi că noua legislaţie se va putea aplica "oricărei organizaţii sau individ ale căror activităţi par periculoase serviciilor de securitate".
Această lege a fost adoptată după o serie de alte legi, ca cea care califică drept "agenţi străini" grupuri ce beneficiază de finanţare străină sau cea care introduce o "listă neagră" cu anumite site-uri de internet, toate introduse după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în mai.
Parlamentul rus a adoptat marţi în ultima lectură o lege care extinde definiţia înaltei trădări, un lucru pe care activişti în domeniul apărării drepturilor omul