În cazul unei agravări a crizei din zona euro, România ar putea avea de înfruntat o contracție a economiei de până la 5% și deprecierea cu 15-20% a leului, potrivit ultimului Raport de țară publicat de FMI. Sursa: AGERPRES
Raportul de țară pentru România, publicat astăzi de Fondul Monetar Internațional, ia în calcul cinci riscuri principale pentru economie în următorii trei ani.
Astfel, o intensificare a crizei din zona euro ar putea duce la o scădere economică de până la 5%, judecând după precedentul din perioada 2008-2010, și la o depreciere de 15-20% a monedei naționale, cu impact sever asupra portofoliilor de credite ale băncilor. Probabilitatea acestui eveniment este una medie, după cum se specifică în Raport.
Un alt risc cu probabilitate medie, dar cu efecte grave, este accelerarea retragerii de fonduri de către băncile străine prezente în România, ceea ce ar avea ca efecte prăbușirea creditării, scăderea consumului și a investițiilor și creșterea abruptă a ratei creditelor neperformante. De asemenea, s-ar pune presiune pe cursul de schimb și ar fi posibile retrageri masive ale deponenților.
Un risc care ar avea efecte medii, dar care are o probabilitate mai scăzută de a se întâmpla, este ca piețele financiare internaționale să sufere un blocaj. În acest caz, ar fi nevoie de noi măsuri de austeritate și probabil de un nou împrumut de la FMI.
Cele mai probabile riscuri, cele interne
Riscurile cu cea mai mare probabilitate de a se întâmpla sunt cele interne. Primul este scăderea suportului clasei politice și a populației pentru reformele necesare economiei. Efectul ar fi unul mediu, concretizat în scăderea perspectivelor de creștere economică pe termen mediu și lung și în scăderea încrederii investitorilor și a consumatorilor în economie.
Cel de-al doilea este absorbția sub așteptări a fondurilor europene, caz în car