- argument -
Să lămurim chestiunea din capul locului: basmele româneşti n-au supereroi. Harap Alb nu are nici o superputere, are doar un cal care îi face o favoare vorbindu-i şi dîndu-i sfaturi. Cît despre ciudaţii lui prieteni, fiecare are cîte o meteahnă care, în anumite circumstanţe, poate trece drept superputere. Noroc că sînt mulţi. Doar Greuceanu se poate da de trei ori peste cap pentru a se preface în albină. Superputere care, trebuie să recunoaşteţi, e mai mult un tertip, o formă de a refuza confruntarea. Dacă n-ar exista caii vorbitori, apa vie şi obiectele magice primite de la vrăjitoare sau alte animale năzdrăvane, zmeii ar muri de plictiseală, de sedentarism sau de obezitate, înfulecînd, din zori şi pînă-n seară, bucatele grase, foarte sărate sau foarte dulci gătite de fiicele împăraţilor.
DE ACELASI AUTOR Bilanţ 2012 Cel mai rapid roman din lume Conjuraţia Eminescu (II) Inocenţa. Roman & muzeu Dacă basmele nu ne ajută, poate istoria ne oferă niscaiva eroi. Decebal s-a sinucis, Neacşu scria scrisori, domnitorii plăteau tribut otomanilor în ciuda răsunătoarelor victorii obţinute otrăvind fîntîni şi pîrjolind holde, Andrii Popa făcea negoţ cu fecioare (lucru pe care nici balada lui Alecsandri, nici cîntecul Phoenix-ilor nu-l spun), revoluţionarii aveau legături cu masoneria, Vasile Roată a fost erou, dar de ficţiune propagandistă, nu ştiu ce intelectual a fost informator sau avusese convingeri legionare, iar Rodion Cămătaru trebuia ajutat să dea cîte goluri era nevoie...
În afara anonimilor şi universalilor soldaţi căzuţi pe cîmpurile de luptă, care (mai) sînt adevăraţii eroi din imaginarul românesc? Şi, mai ales, de unde provin ei: din politică, din ştiinţă, din sport, din arte? Mai produce societatea românească noi eroi sau i-a descoperit pe cei pe care-i avea deja?
Multe (alte) întrebări am avut în cap înaintea acestui dosar ded