Vor fi capabile cele două părţi beligerante din Siria să respecte o încetare a focului temporară în următoarele zile, cu ocazia unei importante sărbători musulmane? Iată întrebarea care se pune acum în contextul acestui conflict care se regionalizează pe zi ce trece şi care ameninţă să se extindă în tot Orientul apropiat. In orice caz, vom asista la un adevărat test în ce priveşte voinţa reală a celor două părţi, dar şi a ţărilor deja implicate în conflict, de a găsi o soluţie la acest război civil care înveninează şi relaţiile internaţionale.
Pentru moment suntem încă departe de confirmarea pe teren a unei încetări a focului. Regimul de la Damasc afirmă că decizia finală va fi luată mîine deşi mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi a anunţat la Cairo că ambele părţi sunt favorabile unui armistiţiu. Paradoxul face că această sărbătoare, numită şi a “sacrificiului”, (în arabă “Aïd al-Adha”), evocă supunerea totală a lui Ibrahim (la evrei a lui Abraham) în faţa Domnului.
Episodul este cunoscut şi din Biblie pentru că Abraham (devenit la musulmani Ibrahim) acceptă să-şi sacrifice fiul la cererea Domnului, dar în ultimul moment arhanghelul Gabriel vine şi substituie victima potenţială cu o oaie. In mod normal semnificaţia morală a acestui episod ar trebui să-i îndemne pe musulmani să renunţe la vărsarea de sînge omenesc, aşa cum a procedat şi cel din cer.
Ocazia este în orice caz unică pentru o trezire la raţiune, chiar şi pe fond de pildă religioasă. Intr-o mare măsură războiul din Siria a devenit deja unul religios pentru că majoritatea sunită s-a revoltat de fapt împotriva minorităţii şiite aflată la putere.
Dacă beligeranţii vor fi capabili să înceteze focul măcar pe timp de trei zile, se va crea un precedent, şi o eventuală încetare generală a focului devine posibilă. Indemnurile în vederea acceptării acestui armistiţiu test sunt nume