Parlamentul European a desemnat, marţi, anul 2013 drept "Anul european al cetãţenilor", pentru a favoriza o mai buna cunoaştere a drepturilor legate de cetãţenia europeanã.
Astfel, pe durata întregului an vor fi organizate diferite evenimente, pentru a le explica cetãţenilor europeni drepturile de care beneficiazã atunci când decid sã studieze, sã lucreze, sã îşi înceapã o afacere sau sã îşi primeascã pensia în alt stat membru.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE, anul viitor va avea loc cea de-a douãzecea aniversare a cetãţeniei europene.
Fiecare cetãţean al Uniunii Europene se bucurã de o serie de drepturi garantate de tratatele UE, printre care dreptul de a se deplasa şi a locui liber într-un alt stat membru, dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale sau europene, precum şi dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European.
De multe ori, cetãţenii UE nu cunosc aceste drepturi, iar scopul acestei iniţiative este acela de a educa publicul larg, în special tinerii, şi de a le arãta cum pot profita de aceste drepturi.
'Pe timp de crizã economicã, politicã şi socialã, cu doar 20 de luni înainte de urmãtoarele alegeri europene, este absolut esenţial sã punem cetãţenia europeanã şi democraţia participativã în centrul agendei politice', a comentat Antigoni Papadopoulou, raportoarea din partea PE pentru aceastã legislaţie.
'Tocmai acesta este scopul Anului european al cetãţenilor 2013: de a marca cea de-a douãzecea aniversare a instaurãrii cetãţeniei europene prin Tratatul de la Maastricht şi de a da un suflu nou dezbaterii privind cetãţenia europeanã', a adãugat ea.
Rezoluţia a fost adoptatã cu 518 voturi pentru, 63 împotrivã şi 19 abţineri.
Activitãţile organizate în cadrul Anului european al cetãţenilor se vor axa pe explicarea drepturilor legate de deplasarea şi viaţa în alte state membre UE: recunoaş