Dincolo de luările publice de poziţie de la cel mai înalt nivel, autorităţile române sunt ca şi cu mâinile legate în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a diplomatului rus care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni. Ridicarea imunităţii de jurisdicţie se face doar de statul căruia îi aparţine cetăţeanul în cauză, iar cazurile în care acest lucru se întâmplă sunt foarte rare, o recunoaşte Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
Acest lucru se întâmplă deoarece personalul diplomaticeste protejat de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, semnată de aproape 180 de state, în 1961. Documentul prevede că un diplomat nu poate fi reţinut sau anchetat de autorităţile ţării în care este acreditat.
Refuzul Rusiei de ridicare a imunităţii diplomatului care a produs accidentul nu este însă o premieră pentru România, iar procedura în astfel de cazuri nu lasă loc de interpretări şi s-a aplicat, aproape fără excepţie, în toate situaţiile de acest tip în care au fost implicaţi diplomaţi.
În 2004, un soldat american care lucra la Ambasada SUA din Bucureşti a fost retras imediat de la post şi judecat în ţara sa, după ce a provocat un accident rutier cu un taxi, în care cântăreţul Teo Peter şi-a pierdut viaţa. Reciproca a fost valabilă: în 2009, diplomatul român Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri în Singapore, a fost retras imediat de la post şi este judecat în prezent în România, după ce a provocat un accident rutier în urma căruia un singaporez a murit, pe trecerea de pietoni.
"Din păcate, în practica diplomatică sunt extrem de rare cazurile de ridicare a imunităţii de jurisdicţie", a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. "Nu exista niciun fel de pericol pentru persoana diplomatului rus. Fără îndoială, această măsură (plecarea din România) creează o problem