Efectele crizei fac unii angajatori să plătească o parte din salarii în produse. De la sucuri la mâncare cumpărată din anumite magazine până la bonuri de masă oferite în loc de venituri la care trebuie plătite taxe, sunt câteva dintre problemele reclamate de angajați români. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
ANGAJAȚII DIN MAGAZINELE ALIMENTARE și RESTAURANTE
Ionela Bahmuş lucrează la un mic magazin alimentar din Berceni. "Patronul mai are alături de acest magazin şi un restaurant. Salariul meu în acte este de 1.300 de lei. Dar, de fapt primesc 500-600 de lei în mână. Apoi produse din magazin în jur de alţi 600-700 de lei şi în plus pot să mă duc de trei ori pe lună la restaurantul său însoţită şi să comandăm ceva din meniu", spune aceasta.
Daca e avantajos sau nu, analiza o face chiar Ionela. "Sincer nu-s mulţumită. Produsele din magazin sunt mai scumpe ca la un hipermarket. Ce iau de aici cu 500 de ei, iau de acolo cu 300 sau poate mai puţin. Poate la restaurant ma scot pe plus. Un meniu comandat de acolo ajunge la 60 de lei pentru doua persoane. Mi s-a spus din prima ca voi fi plătită aşa şi până să găsesc altceva îmi convine şi aici", ne mai spune aceasta.
Produsele sunt în loc de creşteri salariale
Și personalul din industria ospitalității se pot trezi cu surprize. “Am doi bucătari la restaurant. Pe amândoi îi plătesc în acte cu salariul minim 700 de lei, la care au două mese pe zi, plus că seara pot lua ce vor acasă din mâncarea rămasă. În schimb, au un program destul de greu, trebuie să stea şi noaptea târziu dacă sunt clienţi”, ne spune Bogdan, adminstratorul unui restaurant-bar din zona Unirii.
AGENȚII de VÂNZĂRI
„Primim între 300 și 500 de lei pe lună în sucuri”
Dacă vă gândiți să vă angajați ca reprezentant vânzări, riscați să aveți aceeași surpriză, plata în produsele pe care le promovați. „Lucrez ca reprezentat