A renunţat la şcoală, ca să-şi ajute mama. Până la 20 de ani, când şi-a luat lumea în cap şi a plecat să-şi caute norocul peste mări şi ţări. A dormit în case părăsite, a spălat vase, a lucrat pe şantier, a mâncat din mila bisericii. Nimic nu l-a descurajat. De la "Nicolai, românul bun la toate" în restaurantele din Franţa, a ajuns director general. În România, deţine "La Cantine de Nicolai" şi este manager al clubului Fratelli. Vrea să se recăsătorească şi se pregăteşte să devină tată pentru a doua oară. Toamna asta, Nicolai Tand face echipă cu Chef Joseph Hadad şi Tudor Constantinescu la Top Chef, cel mai tăios show culinar din lume, care începe pe 5 noiembrie, la Antena 1. Până atunci, îşi spune povestea.
"Am renunţat la şcoală, să o ajut pe mama"
S-a născut şi a crescut în Rozavlea, judeţul Maramureş. Şi i-a fost sprijin mamei, până la 20 de ani. Fraţii mai mari plecaseră la muncă, în străinătate, iar el, prâslea Nicolai a renunţat la şcoală, într-a zecea, să o ajute pe mama. Şi nu consideră că s-a sacrificat. În copilărie, când mama pleca la câmp, Nicolai rămânea de veghe lângă oală, să fiarbă fasolea. "Odată, în loc să pun apă în oala cu fasole, am pus ceai. Îmi plăcea mult ceaiul, tot timpul îi ziceam mamei, Dumnezeu s-o ierte, că nu ştie să facă mâncarea, pentru că nu era dulce. "Da' ce vrei să-ţi fac, mămico?", mă întreba. Ceai. Cred că şi de-aia sunt aşa înalt, pentru că am băut mult ceai (râde). Îmi plăcea mult ceaiul de mentă, muşeţel, tei. Îmi făceam suc din apă cu miere, alteori făceam miere arsă cu apă şi... ăsta era ceaiul meu". Când s-a făcut mai mărişor, mergea la cules porumbul ori făcea diverse alte munci ca să aducă un ban în casă.
"Două săptămâni am rezistat în America"
La 20 de ani s-a hotărât să-şi ia lumea-n cap. "Am vrut să văd cum e lumea în altă parte, nu numai la noi, în Maramureş şi România, ci peste mă