* Roman Copper ar vrea să renunţe la procesul cu statul român, în schimbul unor concesii
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) are dovezi clare că Roman Copper nu a semnat contractul pentru privatizarea Cupru Min în termenul negociat, susţin surse din Oficiu. Sursele noastre afirmă că OPSPI are şanse mari să câştige procesul intentat de Roman Copper, care cere în instanţă daune de 1,1 miliarde lei şi obligarea Oficiului la semnarea contractului de privatizare.
Se pare însă că şi Roman Copper ar vrea să-şi retragă acţiunea de la Tribunalul Bucureşti, dar ar vrea nişte concesii din partea statului român: să le fie eliberată garanţia depusă pentru participarea la privatizare de circa 1 milion de euro, precum şi garanţii pentru obţinerea unor relaţii de cooperare privilegiate cu Cupru Min.
Surse din piaţa de profil susţin că Roman Copper ar avea nevoie de lichidităţi, mai ales pentru demararea unor investiţii în Turcia.
Sursele citate susţin că există o întreagă corespondenţă oficială între OPSPI şi avocaţii Roman Copper, în care a fost agreat termenul de zece zile de negociere a contractului de privatizare. OPSPI ar fi în posesia unei cereri din partea companiei canadiene, care a solicitat semnarea contractului mai devreme cu o zi. Singura clauză care nu a fost prinsă în contract, dar care nu a fost respinsă de Roman Copper, este depunea într-un cont bancar a unei garanţii pentru investiţiile de mediu, mai spun sursele noastre.
Primul termen de judecată este 18 decembrie, iar OPSPI caută o casă de avocatură puternică pentru a fi reprezentat în instanţă.
Într-un interviu acordat ziarului BURSA în luna mai, după ce Ministerul Economiei a anunţat că nu s-a încheiat privatizarea Cupru Min, Joel Hayes, preşedintele "Roman Copper" Canada, ne-a declarat că autorităţile române nu au notificat compania cu privi