România a făcut progrese semnificative în stabilizarea macroeconomică, sub cele două acorduri stand-by, însă recuperarea economică rămâne fragilă, arată Raportul Boardului FMI 2012, publicat miercuri.
"Este de aşteptat să rămână atenuată creşterea pe termen scurt şi doar o recuperare graduală ar putea avea loc pe termen mediu, cu riscul unei perspective mai degrabă dezavantajoase. Conectată puternic la sectoarele comercial şi financiar, România este expusă crizei din zona euro. Rezervele fiscale şi rezervele externe furnizează un tampon şi sectorul bancar rămâne bine capitalizat", arată raportul.
În acelaşi timp, situaţia politică a devenit pronunţat neliniştitoare, cu trei guverne în 2012, dificila coabitare între preşedinte şi coaliţia la guvernare, care a încercat să-l înlăture, şi alegerile parlamentare care urmează să aibă loc. Incertitudinea politică a contribuit la accelerarea deprecierii ratei de schimb, subliniază oficialii FMI.
Dincolo de instabilitatea financiară, traiectoria de creştere a României şi funcţionarea creditării interne sunt puternic influenţate de evoluţiile din Europa Occidentală, orice intensificare a crizei din zona euro ar putea cauza un proces dezordonat de deleveraging (dezintermediere) a băncilor mamă, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra creşterii creditării sectorului privat în România, se arată în "Raportul de ţară", după misiunea de evaluare condusă de Erik de Vrijer.
Procesul de deleveraging al băncilor străine a fost până acum moderat şi ordonat în România, parţial şi datorită eforturilor Iniţiativei europene de coordonare bancară. Corelaţiile estimate ridicate dintre preţurile activelor României şi costurile de creditare înseamnă că România este vulnerabilă în urma unei intensificări a crizei din zona euro.
România a făcut progrese semnificative în stabilizarea macroeconomic