„Există o legătură directă între tumorile pe creier şi mobil”, a stabilit justiţia italiană. Diverşi experţi susţin parţial teoria. Sursa: SHUTTERSTOCK
O decizie de săptămâna trecută a justiţiei italiene care a dat câştig de cauză unui om de afaceri de 60 de ani, care susţine că a făcut o tumoră pe creier din cauza celularului, dă din nou apă la moară teoriei care acuză telefoanele mobile de efecte nocive asupra sănătaţii. Experţi români, dar şi instituţii prestigioase, precum Organizaţia Mondială a Sănătaţii, recomandă precauţie în folosirea telefoanelor mobile, mai ales când vine vorba despre copii.
Paralizat după operaţie
Curtea Supremă italiană a admis că în cazul omului de afaceri Innocente Marcolini există o legătură directă între tumora pe creier cu care a fost diagnosticat şi folosirea telefonului mobil. Bărbatul are faţa parţial paralizată după ce a fost operat pentru extirparea tumorii. „Am vrut ca problema mea să devină una publică pentru că oamenii nu cunosc riscurile. Am vorbit la telefon, de regulă mobil, pentru cel puţin 5-6 ore pe zi, vreme de 12 ani. Părinţii trebuie să ştie că micuţii lor, care folosesc mobile, sunt la risc”, a declarat public italianul.
Experţii români sunt reticenţi în a da un verdict clar şi spun că e nevoie să mai treacă ceva ani pentru un verdic definitiv. „Din punctul meu de vedere, corelaţia directă între folosirea telefonului mobil şi apariţia unei tumori pe creier este incertă. Există numeroase studii pe această temă. Părerea mea este că abia peste 10 ani se vor putea trage nişte concluzii clare”, afirmă cercetătorul în oncologie Sabin Cincă.
„Radiaţii posibil cancerigene”
La jumătatea acestui an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria „posibil cancerigene”. Cafeaua şi DTTul sunt în aceeaşi categorie. A fost pentru prima dată când