* Leul riscă o depreciere de 15-20%
Intensificarea puternică a crizei din zona euro, cu probabilitate medie de materializare, ar avea un impact major asupra ţării noastre, fiind posibilă o scădere economică de 5% şi o depreciere a leului cu 15-20%, avertizează experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Luând în calcul experienţa din 2008-2010, ar fi posibilă o scădere economică de 5%, în timp ce o depreciere de 15-20% a cursului de schimb ar afecta puternic portofoliile băncilor, potrivit raportului de ţară realizat de boardul Fondului. În cazul agravării puternice a crizei euro, România ar putea avea nevoie de lichiditate de urgenţă şi ar putea fi necesară accesarea programului cu FMI.
Criza a lăsat "urme adânci" în economia românească, iar creşterea potenţială a PIB va avea nevoie de timp pentru a-şi reveni, potrivit FMI. Experţii Fondului estimează o creştere potenţială sub 2% până în 2014 şi o accelerare treptată până la 3,1% în 2017, nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei fiind dificil de atins în absenţa unor reforme majore, care să aducă în piaţa muncii mai multe persoane şi să atragă investiţii.
FMI a revizuit estimarea pentru creşterea potenţială a PIB de la 2% la 1,4% pentru acest an şi de la 2,9% la 1,8% pentru anul următor. În 2014, creşterea potenţială s-ar situa la 2,2%, la 2,7% în 2015, 2,9% în 2016 şi 3,1% în 2017.
România a făcut progrese semnificative în stabilizarea macroeconomică, sub cele două acorduri stand-by, însă recuperarea economică rămâne fragilă, se arată în raport.
Experţii FMI au precizat: "Este de aşteptat să rămână atenuată creşterea pe termen scurt şi doar o recuperare graduală ar putea avea loc pe termen mediu, cu riscul unei perspective mai degrabă dezavantajoase. Conectată puternic la sectoarele comercial şi financiar, România este expusă crizei din zona euro. Rezervele fiscale şi rezervele