Consiliul Fiscal isi manifesta rezerva fata de nivelul estimat al categoriei “sume primite de la UE in contul platilor efectuate” care apare drept semnificativ supraevaluat, avand in vedere ca performanta mai buna in ceea ce priveste absorbtia de fonduri structurale si de coeziune din primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut este improbabil a fi repetata si in a doua jumatate a lui 2012, in contextul blocarii de catre Comisia Europeana a platilor pentru mai multe programe operationale.
Potrivit Consiliului Fiscal, comparativ cu parametrii aprobati in contextul primei rectificari bugetare, proiectul curent de rectificare prevede o majorare a veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat cu 1,95 miliarde lei, mentinandu-se astfel nemodificata tinta de deficit bugetar la 13,60 miliarde lei, respectiv 2,25% din PIB (evaluat la 607,3 miliarde lei).
Din aceste diferente, 450 de milioane de lei sunt explicate de influenta unei noi scheme de tip swap de stingere in lant a obligatiilor restante fata de buget (cu impact identic la nivelul veniturilor si cheltuielilor totale).
Cresterea veniturilor bugetare, de 1,5 miliarde, se datoreaza primei transe (0,91 miliarde lei) din sumele aferente contravalorii inchirierii benzilor de frecventa de catre operatorii de telefonie mobila, careia i se adauga un impact pozitiv net la nivelul celorlalte categorii de venituri de 0,59 miliarde lei. Citeste si:Bugetul MTI scade 1,25 mld. lei la rectificareSfaturi pentru Guvern: controlati strict cheltuielile si nu mai finantati proiectele europeneCum a fost atinsa tinta de deficit bugetar?
Aceasta ultima suma reflecta incasari suplimentare avand drept surse veniturile nefiscale (+0,9 miliarde lei, provenit in principal din revizuirea ascendenta cu 0.69 miliarde de lei a estimarii privind varsamintele din profitul BNR), taxa clawb