O echipă de arheologi suceveni a efectuat, în intervalul 26 septembrie - 9 octombrie a.c., cercetări de diagnostic arheologic în marea necropolă tumulară de pe dealul numit Vârful Colnicului, din Horodnic de Jos.
Necropola tumulară de pe Vârful Colnicului este cunoscută din sec. al XIX-lea
Arheologul expert dr. Bogdan Petru Niculică, de la Muzeul Bucovinei, care a coordonat săpăturile, ne-a spus că marea necropolă tumulară de pe Vârful Colnicului, unde au fost identificaţi 16 tumului (alţi circa 20 de tumuli aflându-se la o distanţă de aproximativ 1,5 km, spre marginea de S-E a dealului), este cunoscută din sec. al XIX-lea, fiind menţionată pe „Charta archeologică a Bucovinei”, întocmită de Dionisie Olinescu, şi a atras atenţia cercetătorilor austrieci Josef Szombathy şi Raimund F. Kaindl.
Reputatul arheolog Josef Szombathy, care a fost trimis în Bucovina de Societatea de Antropologie din Viena cu scopul de a recunoaşte terenul şi de a identifica oportunităţi de cercetare arheologică în această provincie, a efectuat, în anii 1893 şi 1894, împreună cu profesorul rădăuţean Heinrich Klauser, primele săpături pe Vârful Colnicului. Cercetările au fost continuate, în anii 1902 - 1903, de istoricul şi etnograful Raimund F. Kaindl.
După mai bine de şapte decenii, în anul 1976, pentru a putea preciza exact încadrarea cultural-cronologică a necropolei, arheologul Mircea Ignat (care făcea parte atunci din colectivul muzeului sucevean) a investigat trei tumuli şi, pe baza constatărilor făcute în urma săpăturilor, a precizat, pentru prima dată pe teritoriul României, existenţa Culturii Komariv din perioada mijlocie a Epocii Bronzului.
Fragmente de vase ceramice şi un topor din piatră aparţinând Culturii Komariv
„Şi Josef Szombathy, şi Raimund F. Kaindl - spune arheologul dr. Bogdan Petru Niculică - au găsit în tumulii de pe dealul