Viorel Temelescu şi Gheorghe Etăgan sunt delegaţii Federaţiei Naţionale Mine Energie la seminarul organizat de Confederaţia Sindicală Solidarnosc din Polonia. La evenimentul organizat de sindicatele poloneze participă şi liderii unor organizaţii din Ungaria şi Bulgaria. Tema este „răsturnarea” cerinţelor Comisiei Europene, privind normele de mediu. Mai exact, sindicatele din minerit şi energie din cele patru ţări vor milita pentru ca normele de mediu impuse de UE să fie modificate, fiind prea „drastice”, şi chiar anulate.
Problemele de mediu atârnă greu şi pentru sectorul energetic din Oltenia, fenomen de care sunt „vinovate” în zonă toate societăţile din minerit şi energie, deci CEO. Amintim că exista anul trecut şi ameninţarea potrivit căreia, în cazul neîndeplinirii condiţiilor de mediu impuse de UE, mari poluatori, precum fostele complexuri energetice Turceni şi Rovinari, urmând să fie pur şi simplu închiși.
Certificate de emisii
Șeful CEO, Laurenţiu Ciurel, preciza săptămâna trecută, pentru Focus Energetic, că România a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea, în continuare, a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, cu titlu gratuit, pentru producătorii de energie electrică, în perioada 2013-2020. „De menţionat, în perioada 2008 – 2012, că termocentrala Turceni a avut alocate gratuit 28.183.496 certificate de CO2, Rovinari – 24.222.537, iar Işalniţa – 13.526.693. Astfel, Complexul Energetic Oltenia va trebui să cumpere de pe piaţă, conform estimărilor, certificate de CO2 de circa 136 milioane euro”, a mai declarat Laurenţiu Ciurel.
Anularea condiţiilor de mediu
Revenind la seminarul organizat de sindicatele poloneze, Gheorghe Etăgan a precizat: „Am aderat la iniţiativa sindicatelor din Polonia, pentru că există foarte multe condiţionalităţi privind problemele de mediu. Sunt cerinţe extrem d