Pe parcursul anului trecut, la nivel naţional, s-au cheltuit circa 18,6 miliarde lei pentru protecţia mediului, mai exact 3,2% din produsul intern brut (PIB). Suma este mai mare decât cea cheltuită în acest sens cu doi ani în urmă, atunci când aceasta nu depăşea 3% din PIB, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari cheltuiteli au fost făcute, în 2011, pentru managementul deşeurilor, mai exact 51,9% din totalul sumei utilizate pentru protecţia mediului. Managementul deşeurilor a costat anul trecut peste 9,67 miliarde de lei în România, suma fiind plătită atât de producătorii nespecializaţi, 372 milioane de lei, cât şi de producătorii specializaţi, peste 8,55 miliarde de lei, şi de reprezentanţii administraţiei publice, 746 milioane de lei.
Pe locul al doilea în top s-au aflat cheltuielile pentru protecţia apei, care au reprezentat 23,5% din suma totală. Cea mai mare sumă acordată în acest sens a fost cea venită din partea administraţiei publice care a plătit pentru protecţia apei, pe parcursul anului trecut, peste 2,55 miliarde de lei.
(Click pentru a mări)
SURSĂ: gândul.info (date INS)
La polul opus, cea mai mică sumă utilizată pentru protecţia mediului a fost cea destinată protejării solului şi a apelor subterane, aproape 353 milioane de lei. Cei mai puţini bani au fost alocaţi, în acest sens, de către reprezentanţii administraţiei publice, mai exact 17,6 milioane de lei.
În total, producătorii nespecializaţi au cheltuit, în 2011, 4,79 miliarde de lei pentru protecţia mediului.
Cea mai mare sumă a fost plătită de către cei din industria prelucrătoare, 2,71 miliarde de lei, care au investit în acest domeniu 414 milioane de lei, au avut cheltuieli interne de peste 1,94 miliarde de lei şi cheltuieli curente externe de 356 milioane de lei.
C