Ruşii, dezamăgiţi de către preşedintele Vladimir Putin şi în general de ansamblul clasei politice din ţară, cred tot mai mult într-o schimbare a puterii prin presiunea străzii, relevă un studiu sociologic publicat miercuri, relatează AFP.
Aceste concluzii au fost publicate de către Centrul pentru Studii Strategice, la solicitarea Comitetului pentru Iniţiativă Cetăţenească, un institut creat de către Aleksei Kudrin, un fost ministru influent al Finanţelor, împreună cu lideri din cadrul opoziţiei moderate.
"Pentru prima dată de când efectuăm cercetări sociologice, scenariul schimbării puterii prin manifestaţii sau printr-o revoluţie se regăseşte (...) în toate grupurile studiate", conchid autorii.
Studiul, al treilea de acest tip efectuat începând din 2011, notează "schimbări rapide şi profunde în conştiinţa politică a ruşilor", "o degradare a opiniei faţă de Vladimir Putin", care se explică în parte prin "absenţa unor noi rezultate pozitive" ale politicii sale.
Dezamăgirea ruşilor vizează "toată sfera politică", inclusiv pe premierul Dmitri Medvedev, partidul majoritar Rusia Unită şi liderii opoziţiei, relevă studiul.
În opinia autorilor, "absenţa perspectivei oferite de alegeri şi de speranţa unei schimbări acceptate de către liderii politici conduce la o creştere rapidă a legitimităţii scenariului schimbării puterii prin manifestaţii sau printr-o revoluţie".
Alegerile legislative din decembrie 2011 au declanşat o mişcare de contestare civilă fără precedent de când Vladimir Putin a preluat puterea, în 2000.
În mare parte organizată prin intermediul reţelelor sociale online, această mişcare de contestare, la care partidele politice au participat în foarte mică măsură, nu a împiedicat totuşi revenirea la preşedinţie a celui considerat cel mai puternic om din Rusia.
La 14 octombrie, partidul aflat la putere, Rusia Unită, a