Premierul Victor Ponta a susţinut din nou, la începutul acestei săptămâni, necesitatea revizuirii Constituţiei. Măsurile propuse şi argumentate de premier au în vedere cu prioritate stabilirea atribuţiilor preşedintelui ţării faţă de Guvern şi Parlament, astfel ca acestea să fie precizate clar în Constituţia revăzută. Argumentul evocat în acest sens este acela că preşedintele, aşa cum se întâmplă în multe republici europene, este ales direct de cetăţeni dar nu are puteri executive, dar aceste ţări funcţionează foarte bine, nu au crize de coabitare sau de altfel.
La fel apoi, premierul Victor Ponta afirmă că revizuirea Constituţiei trebuie să aibă în vedere referiri precise de referendum şi la atribuţiile Curţii Constituţionale. Astfel, se impune să se stabilească fără echivoc “cum este cu referendumurile şi cine le convoacă“, evitându-se situaţii, ca cele din vară, când 88% dintre românii prezenţi la vot au decis într-un fel, fără ca judecătorii Curţii Constituţionale să ţină cont de opţiunea lor.
Având în vedere această experienţă întru totul condamnabilă, Constituţia revăzută este necesar să stipuleze cu precizie ce atribuţii are Curtea Constituţională, dar şi cum sunt numiţi judecătorii la Curtea Constituţională, acest demers fiind bazat pe criterii politice, care se impun a fi evitate în viitor. “Faptul că cinci judecători din nouă au hotărât cu de la ei putere că România trebuie să fie republică prezidenţială este o greşeală pe care nu o putem accepta şi pe care o putem îndrepta doar prin modificarea Constituţiei”, a afirmat premierul.
În intervenţia publică de la începutul acestei săptămâni, şeful Executivului s-a referit la introducerea în Constituţie a regiunii ca formă de organizare a ţării. El a precizat că în opţiunea USL judeţele rămân, dar în acelaşi timp trebuie avută în vedere forma de organizare a regiunii, care nu este pr