Intensificarea puternică a crizei din zona euro, cu probabilitate medie de materializare, ar avea un impact major asupra României, fiind posibilă o scădere economică de 5% şi o depreciere a leului cu 15-20%, avertizează experţii FMI.
FMI vede cinci riscuri importante pentru România: agravarea crizei din zona euro şi accelerarea dezintermedierii de către grupurile bancare străine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reacţie negativă a populaţiei şi politicienilor faţă de reforme şi accesarea de fonduri UE sub aşteptări, care au şanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pieţele financiare, cu şanse mici şi efect mediu.
Premierul Victor Ponta susţine că nu există o strategie la nivelul Guvernului în care să fie prevăzut un mod de acţiune în cazul în care scenariul FMI s-ar adeveri.
"Mă întrebaţi dacă avem un plan dacă Germania şi Franţa se prăbuşesc. Nu avem niciun plan", a declarat Ponta, aflat într-o vizită de lucru pe şantierul de la podul Calafat-Vidin. Dacă zona euro se prăbuşeşte, leul se va deprecia, a mai precizat premierul cu menţiunea că nu crede într-un astfel de scenariu.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că scenariul FMI trebuie privit drept ceea ce este în realitate şi anume un scenariu de risc având o probabilitate mică de realizare.
"Ele trebuie privite aşa cum sunt: scenarii de risc. Au o probabilitate mică de realizare. Ca să aibă economia o scădere de 5% în termeni reali sau ca leul să se deprecieze cu 20% - sunt scenarii pe care poţi să le iei în calcul, dar care au o probabilitate infimă de realizare", a declarat Dumitru pentru gândul.
Citiţi AICI raportul integral al FMI
Analiştii financiari sunt de părere că scenariul experţilor de la FMI nu ar trebui să ne ia prin surprindere, dar şi că în eventualitatea în care acesta se va