... Orice activitate care amenință „ordinea constituțională, suveranitatea, integritatea teritorială și de stat” a Rusiei.
Duma de Stat a Rusiei a sprijinit marți un proiect de lege care extinde definiția penală a „înaltei trădări” așa încât să acopere nu doar spionajul. Criticii spun că ar fi o nouă măsură pentru suprimarea disidenței față de regimul lui Vladimir Putin.
Duma de Stat a aprobat cu 375 de voturi la 2 noua definiție a „înaltei trădări”. Dacă amendamentul devine lege, „înaltă trădare” va putea fi considerată orice activitate care amenință „ordinea constituțională, suveranitatea, integritatea teritorială și de stat” a Rusiei.
Astăzi, definiția din acest articol penal care atrage pedepse de până la opt ani de închisoare se referă doar la spionaj și alt tip de ajutor pentru țări străine de natură să aducă atingere securității externe a Rusiei.
Noul proiect propus de Serviciul Federal de Securitate, FSB, califică drept înaltă trădare și „acordarea de ajutor financiar, tehnic, de consultanță sau de altă natură” unui stat sau organizații străine.
Activistul Pavel Chikov care conduce grupul pentru drepturile omului din Rusia, „Agora”, a declarat serviciului rusesc al Europei Libere că, potrivit definiției noi, va putea fi considerată crimă orice plângere adresată de ruși unor organisme internaționale.
„O plângere la Comisia ONU pentru Drepturile Omului sau la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, de exemplu, care ar conține informații amenințătoare la adresa securității Rusiei după părerea FSB-ului devine în esență înaltă trădare”, spune Chikov.
Un punct de vedere asemănător a exprimat și avocatul Vladimir Lukin x Vladimir Lukin parlamentar, Vladimir Lukin, care a fost numit de președintele Vladimir Putin. Lukin s-a alăturat criticilor spunând că amendamentul contravine legilor