Avertismentele neobisnuit de severe lansate miercuri de FMI in legatura cu evolutia economica din Romania au impartit analistii in doua tabere. Unii cred in teoriile FMI, altii vad in "aratarea pisicii" interesele ascunse ale finantistilor mondiali. In ambele variante, insa, Romania se inscrie cu succes la statutul de victima – cu alte cuvinte, “sa ne pregatim bine de ce e mai rau”.
Ce spune, in esenta, raportul FMI? Daca criza din zona euro se accentueaza, fapt ce ar avea, potrivit expertilor FMI, o probabilitate medie de materializare, asta va insemna un impact major asupra Romaniei, fiind posibila o scadere economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%.
Asta in conditiile in care investitiile straine in Romania au ajuns la un nivel extrem de redus, iar finantarile europene nu au fost atrase.
FMI adauga la scenariul apocaliptic si o posibila retragere a bancherilor straini, fapt care ar duce la prabusirea creditarii, tragand in jos investitiile si consumul, iar imprumuturile neperformante ar avansa puternic.
In aceste conditii, Romania ar putea avea nevoie de lichiditate de urgenta si ar putea fi necesara accesarea programului cu Fondul.
“Scenariul FMI-ului nu este nici probabil, nici posibil”, spune consultantul economic Ionel Blanculescu. El crede ca in spatele scenariului prapastios s-ar afla interesul FMI de a obliga Romania sa acceseze cele 5 miliarde de euro din acordul preventiv si asta la un cost cu cat mai ridicat cu atat mai bine.
“Aceste estimari prapastioase vin sa creasca costul de imprumut al Romaniei. Daca ne vom imprumuta mai scump, ei vor avea de castigat. Sa nu uitam ca FMI face bani buni din imprumuturile alocate Romaniei”, a declarat Blanculescu.
“Este o declaratie ticaloasa si perversa”, afirma fostul ministru Dan Matei Agathon. “Cum iti permiti tu, FMI, sa lan