„A venit langa mine, si-a lasat cu toata greutatea mana pe umarul meu si mi-a spus: Hai ma Cataline, mai lasa si tu de la tine, ce dracu’. Ca doar prieteni suntem!” Asa a fost convins un expert in politici publice sa cedeze intr-o negociere punctuala de catre unul dintre marii granguri politici ai Romaniei.
Il vedea aproape zilnic la televizor, nu-si mai vorbisera niciodata pana atunci si, in plus, grangurele isi stia meseria. „Eu stateam pe scaun, el in picioare si, dupa ce mi-a zis asta, m-am gandit: ia uite cum vine asta puternicul si se roaga de mine. Si i-am zis da. Desi dupa aia mi-a parut rau.”
In urma cu trei luni, Andrei Plesu spunea ca el ar defila prin Parlamentul Romaniei punandu-le politicienilor intrebarea „Ce stii sa faci?” Ce va sti sa faca urmatorul Parlament al Romaniei? Aruncam o privire pe listele candidatilor anuntati pana acum si avem raspunsul.
Exista in Romania o meserie de mare traditie, desi ea nu apare in nomenclatorul oficial: meseria de cadru de partid. Traditia ei s-a construit in cei 50 de ani de comunism activ si Partidul s-a bizuit intotdeauna pe cadrele sale, avand in acelasi timp grija sa nu le piarda din mana. Cadrele aveau inainte de '89 si o facultate a lor, Academia Stefan Gheorghiu, a carei desfiintare nu a spart insa breasla, caci o meserie adevarata se transmite prin exemplu viu. Ba mai mult, breasla cadrelor a devenit si mai prospera dupa 1989, ajungand astazi sa fie unul dintre cele mai influente corpuri profesionale ale Romaniei.
Ce stiu sa faca cadrele mai bine decat medicii, filozofii sau programatorii? Ei stiu:
sa te combine – fie ca esti un tanar expert in politici publice sau un muncitor pe santier, un cadru talentat va sti intotdeauna cum sa-si aseze mana pe umarul tau, cand sa-ti faca cu ochiul si cum sa-ti sugereze subtil avantajele lucrative ale amicitiei sale;sa