Nivelul redus de accizare a condus la creșterea constantă a producției de bere din România. Este adevărat că principalii producători sunt marile companii străine, atrase aici de condițiile fiscale ”prietenoase” create în ultimii 22 de ani.
”Piaţa berii a demonstrat că un nivel mic de acciză şi o securizare fiscală a domeniului pot aduce încasări ridicate la buget, mult superioare veniturilor din accizele plătite pentru alte categorii de băuturi, a declarat Doru Dudaş, directorul Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din Ministerul Finanţelor, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing&Agriculture. Dudaș consideră că o reducere a accizelor ar putea reprezenta o soluţie pentru creşterea gradului de conformare la plată și în cazul altor produse accizabile. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a arătat însă că trebuie găsite soluţii pentru a acoperi golurile de venituri bugetare până când o reducere de accize să ducă la lărgirea bazei de impozitare şi creşterea gradului de conformare.
Accize mici, venituri mari la buget
Accizele la alcool etilic sunt de 750 de euro/hl de alcool pur, adică mult peste acciza minimă solicitată de directiva europeană, de 450 de euro/hl de alcool pur. Pe de altă parte, acciza la bere practicată în România se află la nivelul minim acceptat în UE, de 0,748 euro/hl/1 grad Plato, dar încasările vor reprezenta în acest an 64% din total accize aplicate la băuturile alcoolice.
Spre comparaţie, la nivelul anului 2010, accizele din bere au reprezentat în medie 31,7% din încasările pe accizele aplicate la băuturile alcoolice, în condiţiile în care state cu tradiţie în domeniu practică accize chiar duble la bere( Cehia -1,3 euro, Belgia -1,7 euro sauAustria - 2 euro). În primul semestru al acestui an, piaţa berii din România a crescut cu 4%.
Veniturile la bugetul de stat din accizele pe bere au însumat 522