La 20 de ani de la infiintare, SIF Banat Crisana (SIF1), alaturi de celelalte patru SIF-uri listate pe Bursa, ar putea sa treaca printr-o serie de schimbari majore, in special legate de modul de administrare. Ioan Cuzman (foto), seful din ultimii 18 ani de la SIF1 vorbeste despre relatia cu noii actionari si despre presiunile privind generarea unor randamente cat mai mari, uneori poate chiar in detrimentul planurilor de investitii.
SIF-urile au fost concepute la inceputul anilor ’90 ca societati pe actiuni cu capital integral privat, detinut de milioanele de actionari din perioada cuponiadei. Prea putini activi pe piata de capital, “cuponarii” nu le-au facut probleme administratorilor, care si-au aparat cu usurinta pozitiile de conducere in cadrul SIF-urilor.
Consolidarea actionariatelor, amplificata si de cresterea de anul trecut a pragului de detinere la 5% in cadrul SIF-urilor, ar putea duce insa la schimbari majore in 2013, an in care expira mandatele administratorilor de la SIF Banat-Crisana SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) �i SIF Oltenia (SIF5), asta dupa ce actionarii au preluat deja controlul SIF Muntenia (SIF4) in ultima AGA.
Profitabilitatea si obtinerea unor randamente cat mai mari au fost de la bun inceput obiectivele noului val de actionari, care au fortat sefii SIF-urilor sa distribuie aproape toti banii din profit sub forma de dividende.
Wall-Street.ro: Va asteptati ca schimbari precum cea de la SIF Muntenia sa se repete in cazul altor SIF-uri? Vor creste presiunile actionarilor?
Ioan Cuzman: Pana la urma actionarii importanti vor sa isi impuna punctul de vedere, vor face asta, si noua nu ne ramane decat sa facem ceea ce ei vor decide. Daca actionarii vor vrea sa dezvolte SIF-urile, atunci este un lucru bun. Daca insa vor vrea sa le sifoneze activele, sa spuna ca vor toti banii acum, atunci pot spune ca