Averi cresc, averi scad, businessuri dispar. Unii intră în clasamentul celor mai bogați români, alții ies. Aceasta este economia, așa arată Top 300 Cei mai bogați români.
«Evaluarea pe care mi-ați făcut-o este corectă, dar eu nu trebuie să apar în Top 300. În România sunt cel puțin 1.000 de oameni mult mai bogați decât mine!». Asta mi-a spus unul dintre milionarii prezenți de ani buni în clasamentul celor mai avuți români. E posibil să aibă dreptate, așa că nu l-am contrazis. În schimb, i-am cerut să-mi indice câțiva oameni pe care el îi știe mai bogați, iar noi încă nu i-am găsit. Mi-a dat câteva nume, dar nu m-a ajutat cu nimic. Aceștia erau deja în Top 300. Atunci i-am explicat că cea mai mare provocare pentru redactorii care lucrează la întocmirea clasamentului este să găsească milionari de care lumea nu știe, să descopere oameni care au reușit să facă averi impresionante fără să apară vreodată în spațiul public. Astfel, an de an, în Top 300 vedem oameni noi.
Unora le-au mers afacerile foarte bine în ultima perioadă, altora, cu averi impresionante poate de ani buni, abia acum am reușit să le luăm urma. În același timp, avem un număr egal de ieșiri din Top. În această lungă criză, multe companii au dat faliment și mulți businessmeni au sărăcit.
Businessul te ridică
Unii au reușit să învețe repede noile realități economice și și-au schimbat toată strategia de business. Așa se explică de ce în ediția de anul acesta găsim mulți milionari care, în urmă cu doi sau trei ani, au ieșit din topul celor mai bogați români. Lângă ei mai apar și oameni cu businessuri în domenii care, în plină criză, au crescut. Este și cazul fraților Szasz, Orlando și Roland, din Târgu-Mureș, care dețin compania Renania, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa echipamentelor de protecţia muncii. Dacă anul trecut au ajuns la o cifră de afaceri de peste 22 de mi