Siniat România (fosta Lafarge Arcom Gips) va începe, anul viitor, cel mai probabil în primăvară, construcţia unei fabrici de gips-carton lângă Complexul Energetic Turceni, de la care va primi materiile prime, în urma procesului de desulfurare.
Marc-Andre Fritsche, directorul general al Siniat România, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că Etex Group, care controlează Siniat, analizează investiţia în noua fabrică. Valoarea investiţiei nu a fost încă determinată şi nici capacitatea de producţie. Construcţia va fi finanţată din fonduri proprii ale Etex.
Domnia sa a subliniat: "Am ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Complexului Energetic Turceni şi vom începe construcţia fabricii anul viitor cel mai probabil în primăvară, producţia urmând să fie lansată cel mai devreme în ianuarie 2015. Avem deja terenul, care are o suprafaţă totală de circa 30 de hectare. Analizăm şi posibilitatea accesării de fonduri europene pentru construcţie, având în vedere că achiziţia de materie primă de la Turceni contribuie la reducerea emisiilor poluante şi că putem implementa procese inovative de producţie".
Oficialul Siniat România a mai spus că noua fabrică va avea o capacitate de producţie mai mare decât cea existentă în Bucureşti (17 milioane mp de plăci de gips-carton pe an), dar că Etex doreşte să fie flexibil în dimensionare, în funcţie de evoluţia pieţei.
Fabrica Siniat din Bucureşti merge la capacitate maximă şi producţia este vândută în totalitate. Siniat România mai deţine, la Aghireşu, o fabrică ce produce 50.000 tone tencuieli. Circa 35% din producţia fabricilor este exportată în Balcani.
Conducerea Siniat a luat decizia construcţiei fabricii pentru că este optimistă cu privire la mersul pieţei din România, la revenirea economiei noastre şi intenţionează creşterea exporturilor în ţările din regiune. Marc-Andre Fritsche a declarat: "Dacă nu înc