Odinioară se jucau pe covor împingând trenuleţele sau buşind maşinuţele. Dar asta se întâmpla odată. Acum copiii ştiu să navigheze pe Internet încă de la vârsta de 3 ani, se arată într-un studiu realizat la nivel mondial de Ofcom.
Conform statisticilor, 37% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 4 ani ştiu să intre pe o pagină de Internet, să se joace şi să caute singuri ce îi interesează. La patru ani jumătate sunt deja experţi şi îndrăznesc să se aventureze în zone mai puţin prietenoase pentru vârsta lor. Jucăria cea nouă fie se cheamă PC, fie laptop.
Deşi la 13 ani sunt prea tineri să se poată înscrie pe o reţea socială, majoritatea învaţă de la prietenii mai mari să îşi construiască „avataruri" minţind că au o naltă vârstă decât cea reală.
Studiul a fost realizat în 200 de familii, pe un target preponderent feminin, întrucât băieţii sunt încă atraşi de jucării şi sporturi specifice vârstei. Timpul petrecut pe Internet de copiii de 10 ani poate ajunge şi la 6 ore şi 20 de minute pe săptămână. Ce fac? Simplu: se joacă 95% din timp şi încearcă să intre în contact cu prieteni 5% din acest interval. Având în vedere acest interest crescut al copiilor pentru lumea virtuală, consilierii parentali recomandă supravegherea constantă a părinţilor.
Ofcom a descoperit 1.700 de copii pe reţelele sociale, care habar nu au de riscurile care îi pot paşte. 60% dintre aceştia, cu vârste de sub 13 ani, aveau deja prieteni adulţi care încercau să îi cunoască şi în viaţa reală.
Atenţie! Nu mai puţin de 22% dintre copiii de opt ani au deja un profil pe o reţea socială, au în medie 92 de prieteni şi 12% dintre prieteni sunt necunoscuţi. Şocant este faptul că au o încredere crescândă, oarbă şi naivă în aceştia, pe fondul unei lipse de comunicare din ce în ce mai pregnante cu părinţii.