În „Adevărul” mai mulţi analişti îi prezic lui Andrei Galbur, noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, un mandat dificil, cu multe provocări. „La Moscova contează foarte mult însuşi faptul cât de influent este ambasadorul. Va trebui să se facă cunoscut şi să-şi construiască o reţea de relaţii bune. Va fi o misiune destul de grea, pentru că va administra un întreg pachet de probleme care pot perturba relaţiile economice şi politice. Trebuie să fie precaut şi să evite orice discuţii de prisos”, sugerează Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă. „AAdevărul” aminteşte că fostul ambasador, comunistul Andrei Neguţa, a fost retras, în aprilie, după ce a declarat că retragerea armatei ruse din Transnistria reprezintă un pericol pentru Republica Moldova.
Reporterii cotidianului „Adevărul” au scos la iveală faptul că în dosarul lui Alexandru Bejan, elevul de la liceul românesc de la Tiraspol, acuzat de terorism de aşa-zisele autorităţi transnistrene, există probe ce demonstrează că băiatul nu este autorul scrisorii care a pus pe jar miliţia separatistă. Specialiştii de la Universitatea Naţională „I.I. Mecinikov” din Odesa, Ucraina, au efectuat o expertiză psiholingvistică şi au constatat că scrisoarea de ameninţare pe care ar fi trimis-o Alexandru pe adresa şefului miliţiei orăşeneşti a fost scrisă de altcineva. „Autorul textului şi executorul sunt persoane diferite. Autorul are o anumită pregătire oratorică, vorbeşte mult, citeşte, are legături cu structurile criminale. Cel mai probabil, este vorba de un bărbat de vârstă medie”, concluzionează Natalia Bardina, doctor în ştiinţe filologice.
Într-un interviu pentru portalul „tribuna.md”, analistul politic Oazu Nantoi reiterează o idee pe care o împărtăşise anterior şi postului nostru de radio - că Rusia vrea să transforme Transnistria într-o bază militară neoficiali