In noaptea de luni spre marti, am urmarit la Antena 3 – singurul post romanesc afiliat la CNN International – dezbaterea pe politica externa a candidatilor la presedintie Barack Obama si Mitt Romney. Mai mult de doua treimi din discutie s-a referit la situatia din Orientul Apropiat si Mijlociu. Practic, doar alegerile prezidentiale din 6 noiembrie din SUA tin pe loc atacul impotriva Iranului. Oricum, Bibi Netanyahu a convocat alegeri anticipate in Israel, in ianuarie.
Incepand din februarie, in Orientul Mijlociu se poate intampla orice. Lumea civilizata nu va tolera definitivarea bombei atomice de catre Teheran.
Ca urmare, indiferent de cine va castiga alegerile din SUA, Romania ramane pe harta de razboi. Baza militara de la Kogalniceanu, scutul antiracheta de la Deveselu si cei cateva mii de militari romani, care au luptat in Irak si Afganistan, vor fi deja in prima linie a conflictului ce va izbucni foarte probabil anul viitor.
Este bine ca faptul sa fie analizat si de noua putere de la Bucuresti, in contextul miscarilor politice ce se vor petrece dupa alegerile din 9 decembrie. Prima conditie ar fi comunicarea cu Washingtonul la nivel de Guvern si de Parlament. America nu va tolera nicio defectiune in randul noilor aliati din Est, inclusiv Romania. De aceea, in perioada urmatoare, pentru domnii Ponta si Antonescu prioritatea trebuie sa fie Washingtonul si nu Bruxelles-ul. Daca dialogul si comunicarea vor ramane apanajul strict al d-lui Traian Basescu, sa nu se mai mire nimeni ca va sosi un emisar, asa cum a fost Philip Gordon asta-vara, care sa ia decizii in locul poporului roman. USL trebuie sa inteleaga ca, in lumea de astazi, America si cand greseste are dreptate…
Sursa: DC News